Eurovision: Τα απρόοπτα στην ανταλλαγή βαθμολογίας Ελλάδας και Κύπρου στον Τελικό

Ωστόσο, δεν συμβαίνει αυτό μία ή δύο φορές, αλλά 10.

Μία εβδομάδα πριν η Μαρίνα Σάττι ανέβει στη σκηνή του Μάλμε για την πρώτη πρόβα της για τη φετινή Eurovision και μετά από το “σκάνδαλο” που ενεπλάκη η ελληνική κριτική επιτροπή για την χαμηλή βαθμολογία προς την Κύπρο, στο Zappit θυμόμαστε κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά της δημοφιλούς μουσικής διοργάνωσης.

Μετά από το έτος που η Ελλάδα δεν έδωσε κανένα βαθμό στο κυπριακό τραγούδι, κάνουμε μια αναδρομή σε εκείνες τις χρονιές όπου Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν στον Μεγάλο Τελικό αλλά δεν αντάλλαξαν το επιθυμητό 12άρι στη βαθμολογία.

Ποιες χρονιές συνέβη αυτό το… παράδοξο για τα δικά μας δεδομένα φαινόμενο και ποια ήταν τα τραγούδια που συμμετείχαν;
Ξεκινάμε από το 1981, όταν η Κύπρος έκανε την είσοδό της στη Eurovision με το συγκρότημα “Island” να ερμηνεύει το τραγούδι “Monika”. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γιάννη Δημητρά με το “Φεγγάρι Καλοκαιρινό”. Το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα έδωσε γενναιόδωρα 12 βαθμούς στη Μεγαλόνησο, ενώ η Κύπρος λάμβανε μόλις 6 βαθμούς από εμάς.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1983, Ελλάδα και Κύπρος ξανασυναντήθηκαν στη σκηνή της Eurovision. Εκεί, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο κείμενο μας, η Κύπρος επιβράβευσε με 12 βαθμούς την προσπάθεια της Κρίστυ Στασινοπούλου. Ωστόσο, ως αντίποινα για τη χαμηλή βαθμολογία του 1981, η ελληνική επιτροπή χάρισε ένα… διψήφιο αποτέλεσμα στην Κωνσταντίνα, που εκπροσώπησε την Κύπρο.

Το 1985, οι δύο χώρες αντάλλαξαν ένα γενναιόδωρο 8άρι, ενώ το 1989 η Ελλάδα έδωσε στην Κύπρο 7 βαθμούς, ενώ η Κύπρος της έδωσε 12 για το “Δικό σου Αστέρι” της Μαριάνας Ευστρατίου. Το 1990, οι κριτικές επιτροπές φάνηκε να συμφωνούν να ανταλλάξουν 6 πόντους, ενώ το 1991 η Ελλάδα έδωσε 12 στην Έλενα Πατρόκλου και το “S.O.S”. Αντιθέτως, η Σοφία Βόσσου για την “Άνοιξη” έλαβε 10 από την κυπριακή κριτική επιτροπή.

Φτάνουμε το 1992, όπου η Κύπρος χάρισε το πολυπόθητο 12άρι στην Κλεοπάτρα για την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, εμείς δεν ήμασταν τόσο γενναιόδωροι, δίνοντας 10 βαθμούς στην Ευρυδίκη για το “Ταιριάζουμε”.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το 1993, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Καίτη Γαρμπή (10 βαθμοί από την Κύπρο) και η Κύπρος από τους Κυριάκο Ζουμπουλάκη και Δήμο Μπέκε (12 βαθμοί από την Ελλάδα).
Τελευταία φορά στα 90s που Ελλάδα και Κύπρος δεν αντάλλαξαν 12 βαθμούς στον Τελικό ήταν το 1995. Εκεί, ο Άλεξ Παναγής αξιολογήθηκε με 6 βαθμούς από την ελληνική επιτροπή, ενώ η Ελίνα Κωνσταντοπούλου έλαβε το 12άρι από την πατρίδα της, τραγουδώντας με τα ελληνικά χρώματα το “Ποια Προσευχή”.

Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η τελευταία φορά που η ελληνική και η κυπριακή βαθμολογία δεν ταυτίστηκαν στους 12 πόντους. Το 2015, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου, κυπριακής καταγωγής, έλαβε μόλις 8 πόντους από την Κύπρο για το “One Last Breath”, ενώ ο Γιάννης Καραγιάννης έλαβε 10 από την Ελλάδα, ερμηνεύοντας για την Κύπρο το “One Thing That I Should Know”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω περιστατικά αφορούν μόνο τις χρονιές που Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν στον Τελικό της Eurovision χωρίς να ανταλλάξουν 12 βαθμούς και όχι στις φορές που μία από τις δύο χώρες δεν κατάφερε να προκριθεί.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης

Written by admin

Bικτόρια Μπέκαμ: Έκλεισε τα 50 – Ο χορός με τις Spice Girls και η αγκαλιά του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Τραγικός θάνατος αναπήρη γυναίκας από πνιγμό λόγω ανεπαρκούς φροντίδας