Επίσκεψη Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Επίσκεψη Γ.  Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη άνοιξε σήμερα -μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας- το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με την αναδρομική έκθεση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη.
“ Βλέπουμε μέσα από τα έργα της Ιωάννας Σπητέρη την ελληνική δημιουργία που έχει γυρίσει σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, σε αυτό το καταπληκτικό Ίδρυμα”, σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την έκθεση και αγόρασε από το πωλητήριο του Τελλόγλειου τσάντες και μεταξωτά φουλάρια εμπνευσμένα από τα έργα της Σπητέρη, σχολιάζοντας ότι “ από τα αναμνηστικά αυτά θυμόμαστε τα μουσεία”.
Μίλησε για τη γενναιοδωρία των ιδρυτών, του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου και ξεναγήθηκε στην έκθεση από τη γενική διευθύντρια Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά και την Αιμιλία Ζέρβα μέλος του ΔΣ του ιδρύματος, για την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021” δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι αδερφή της Αλίκης Τέλλογλου και μητέρα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Το Τελλόγλειο μαζί με πολλά ακόμη μουσεία υλοποιεί δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021” και συμμετέχει και στη Δράση 21, μαζί με 288 μουσεία σε όλη την Ελλάδα. “ Συμφωνήσαμε ώστε κάθε 21 του μήνα να είναι ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία. Μέσα σε αυτά τα μουσεία θα είναι και το Τελλόγλειο”, δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τόνισε ότι “ η ουσία της επίσκεψής μου είναι να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έχουν κάνει δράσεις και προτάσεις όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τελλόγλειο, που συμμετέχει στην κίνηση των Μουσείων”.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, όχι μόνο δεν επιβάλλονται από την Επιτροπή “ Ελλάδα 2021”, αλλά έρχονται από την κοινωνία. “ Αυτό ερχόμαστε και να επιβραβεύσουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε”. Θύμισε ακόμη ότι η Επιτροπή στα ασημένια, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφόρησε εικονίζεται ο Παύλος Μελάς προς τιμή της Μακεδονίας ενώ διευκρίνισε “ είναι τα μόνα έσοδα της Επιτροπής”.
“ Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου προαναγγέλει αυτό που θα ακολουθήσει και στο δικό μας το μουσείο και γενικότερα στην Ελλάδα, μια σειρά από πολύ σημαντικές εκθέσεις για το 1821”, δήλωσε η διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Στις 26 Μαϊου θα ανοίξουν δύο μικρές εκθέσεις, μία από το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και η άλλη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη έκθεση στο Τελλόγλειο για την επέτειο από το 1821 θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο με τίτλο “ Λεωνίδας Ναπολέων Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων”.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μετά από την επίσκεψή της και την ξενάγηση στο Τελλόγλειο, όπου τη συνόδευε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο ανοίγει με την έκθεση “ WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες! που διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”.

Δήμητρα Κεχαγιά

φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Διαβάστε επίσης: 

Συνάντηση της πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τον πρύτανη του ΑΠΘ

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Με γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου και της Women Act συναντήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

 

 

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης »

o-giorgos-arsenakos-ksafniase-tin-garmpi-kai-ton-foivo-me-tin-anakoinosi-tou

House of fame: Ο Γιώργος Αρσενάκος ξάφνιασε την Γαρμπή και τον Φοίβο με την ανακοίνωσή του

house-of-fame:-anatropi-me-tin-dipli-apochorisi

House of Fame: Ανατροπή με την διπλή αποχώρηση