«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ στα ελληνικά

«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ στα ελληνικά

Σ. Μισέλ: Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη

Την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Ελλάδα στις καρδιές των Ευρωπαίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπενθύμισε πως “η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα”. 

“Η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, “αυτές οι άυλες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τη δράση μας”.

ΠτΔ: Γιορτάζουμε μια επέτειο, που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη (βίντεο)

Ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να συζητήσουμε και να ακούσουμε τα επιχειρήματα των άλλων. “Αλλά χρειάζεται επίσης πολλή υπομονή κάτι που γνωρίζουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό”.

“Χωρίς συλλογική νοημοσύνη, καμία ενότητα δεν είναι δυνατή και χωρίς ενότητα, δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο”, ανέφερε.

“Αυτό είναι αναμφίβολα το πιο εξαιρετικό επίτευγμα της ΕΕ. Τι άλλο είμαστε, αν όχι η ένωση των 27 κρατών που, μετά από θανάσιμες διαμάχες, φτιάχνουν και αναδιαμορφώνουν την ενότητα τους και γίνονται πιο ισχυρά. Είναι επίπονο, αλλά λειτουργεί”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, η ελευθερία και η δημοκρατία αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, δράματα και πολέμους, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα πέρασε και μια απότομη δικτατορία.

“Η δικτατορία έπεσε βίαια μόνο από τους Έλληνες. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κέρδισαν το δικαίωμά τους να ενταχθούν στην κοινότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών λαών της Ευρώπης”. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως μετά την επίσημη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η Ελλάδα έζησε τα καλύτερα χρόνια της ιστορίας της και μπήκε στο δρόμο προς την ειρήνη και την ευημερία. 

“Όχι χωρίς δυσκολίες και αντιπαραθέσεις”, καθώς, όπως είπε, η δημοκρατία και η ελευθερία σημαίνει ότι υπάρχουν και αντιστάσεις, Με τον ίδιο τρόπο που κατορθώσατε να μετατρέψετε το όχι σε ένα ναι για την Ευρώπη, η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των κρίσεων των τελευταίων ετών.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως μαζί με τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους συμπολίτες πρέπει να ανανεώσουμε την ευρωπαϊκή κοινωνική σύμβαση. “Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ουσιαστική άσκηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης”, ανέφερε.

“Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως και εσείς επιλέξατε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη”, τόνισε. 

“Είμαι χαρούμενος και περήφανος που μπορώ να φωνάζω μαζί σας: “Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία, Ελευθερία”, κατέληξε.

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης »

Σούπερ Λαύριο και… ματς δίχως αύριο

Σούπερ Λαύριο και… ματς δίχως αύριο

Γερμανία-κορονοϊός: Aπάτη με τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αποκαλύπτει έρευνα ΜΜΕ

Γερμανία-κορονοϊός: Aπάτη με τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αποκαλύπτει έρευνα ΜΜΕ