Εκλογές τον Οκτώβριο: Κυβερνητικό σχέδιο για τις πυρκαγιές μέσω Βρυξελλών

0
54

Mετά την περσινή τραγωδία στο Μάτι που κόστιζε τη ζωή σε 100 ανθρώπους και την οριστική, κατά τα φαινόμενα, απόφαση του πρωθυπουργού οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη του περσινού πύρινου εφιάλτη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο Α.Τσίπρας έδωσε πριν μερικές ημέρες εντολή στους στενούς του συνεργάτες να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, ώστε η ΕΕ να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής (πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα κλπ) αλλά και προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με 1,6 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφοράς για την κινητοποίηση βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών έχουν παραχθεί περισσότεροι από 139 δορυφορικοί χάρτες Copernicus για δασικές πυρκαγιές.

Παράλληλα η Επιτροπή έχει προτείνει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας μέσω του rescEU, έτσι ώστε σε περιπτώσεις πολλαπλών καταστροφών τα κράτη μέλη να είναι καλύτερα

προετοιμασμένα. Το rescEU βασίζεται σε δύο πυλώνες: πρόληψη και ετοιμότητα και μεγαλύτερες ικανότητες αντιμετώπισης καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ευρωπαϊκών εφεδρικών ικανοτήτων οι οποίες θα λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας όταν οι εθνικές ικανότητες

αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here