Δημοσιονομικοί κίνδυνοι και “θερμοκήπιο” παραβάσεων λόγω clawback

Στο φόντο τoυ αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών – claweback με τα διαγνωστικά κέντρα ιδιαίτερη σημασία έχει να δει κανείς το πώς το σύστημα αυτό που επελέγη τα πρώτα χρόνια των μνημονίων για το «μάζεμα» της υγειονομικής και φαρμακευτικής δαπάνης έχει φτάσει στα όριά του. Πέρα από τα διαγνωστικά και φαρμακευτικές εταιρίες αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης λόγω των μεγάλων ποσών που έχουν υποχρεωθεί να αποδώσουν στο κράτος μέσα από το μηχανισμό clawback και επιβιώνουν γιατί δεν καταβάλλουν όσα πρέπει βάσει του νόμου.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα του ΣΦΕΕ για παραβάσεις της νομοθεσίας σε σχετική ανακοίνωση για τα όσα ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν.

«Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σοβαρές δυσκολίες στην συλλογή των ποσών, δεδομένου ότι ένας αριθμός εταιριών αδυνατούν να το καταβάλλουν και οδηγούνται σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, ενώ για όσους είναι εντελώς ασυνεπείς δεν εφαρμόζονται οι συνέπειες του νόμου» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ υποδηλώνοντας ότι εταιρίες αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης εάν εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση και γίνουν απαιτητά τα ποσά αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας:

 Οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας να αθροίζονται περίπου στο €1,4 δισ. για το 2018.

 Τουλάχιστον 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία, 1 στα 4 φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ παρέχονται δωρεάν.

 Το σύνολο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων καλύπτεται από τη βιομηχανία.

Συνολικά, όπως αναφέρεται από τον κλάδο, η εισφορά της βιομηχανίας ήδη αγγίζει το 37% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και η τάση βαίνει ανεξέλεγκτα αυξανόμενη, με συνέπεια να έχουμε ήδη φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, «από τα 79 εκατομμύρια ευρώ το 2012, οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2018 υπερβαίνουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν πως θα αγγίξουν τα 680 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος (από στοιχεία ΗΔΙΚΑ Ιαν.-Μάιος 2019), δηλαδή η υπερφορολόγηση θα ξεπεράσει το 70%! Καθίσταται προφανές ότι αυτή η αντιμετώπιση εξοντώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες, μειώνει τις θέσεις εργασίας, ακυρώνει τα όποια επενδυτικά προγράμματα και πάνω από όλα θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέα, αλλά και σε υπάρχοντα σημαντικά φάρμακα.»

Μάλιστα τονίζεται ότι οι αυξημένες απαιτήσεις επιστροφών απειλούν συνολικά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σε σχέση με την σταδιακή φυγή από επιλογές τύπου clawback που χαρακτηρίζονται ως έκτακτες και ικανές σε βραχυπρόθεσμη βάση μόνο να επιλύσουν ζητήματα υπέρβασης δαπανών τονίζεται η ανάγκη προώθησης διαθρωτικών μέτρων για τον περιορισμό της ζήτησης. Όπως μάλιστα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν κι αναπαράγει ο ΣΦΕΕ «είναι επιτακτική η ανάγκη για την πλήρη κι ουσιαστική εφαρμογή -και όχι απλή νομοθέτηση- των διαρθρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, της επιτροπής διαπραγμάτευσης, της κεντρικής διαδικασίας προμηθειών, των μητρώων ασθενών για φάρμακα υψηλού κόστους, της παρακολούθησης και του ελέγχου των συνταγών από τους γιατρούς και της χορήγησης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς».

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, το πιο σημαντικό σημείο της έκθεσης, σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο, είναι εκείνο που αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει συνυπευθυνότητα μεταξύ της Πολιτείας και των φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζοντας ότι: «Εάν ο μηχανισμός clawback δεν επανεξεταστεί για να διασφαλίσει ότι η δομή κινήτρων του περιορίζει τον ηθικό κίνδυνο και βελτιώνει την ισορροπία της κατανομής των βαρών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ιδιωτικών εταιριών, η στρέβλωση αυτή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων».

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

Written by stelios

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου

Συνελήφθη νοσοκόμα για τον θάνατο 8 βρεφών