Menu

Δημιουργία Ανεξάρτητου Οργανισμού με Ξεχωριστή Χρηματοδότηση και Αξιολόγηση

Το δημοφιλές σύστημα υγείας που υπάρχει επί σειρά ετών στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να υποστεί μεγάλες αλλαγές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η μετατροπή του υφιστάμενου συστήματος υγείας σε έναν αυτόνομο οργανισμό αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και να καθιερώσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον έναντι του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, ο νέος οργανισμός θα διοικείται από ένα νέο στέλεχος που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Η χρηματοδότηση του νέου οργανισμού θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των διαφόρων υποδομών υγείας, και τα κονδύλια θα διαχειρίζονται από τα στελέχη του οργανισμού. Επιπλέον, οι πληρωμές των νοσοκομείων αναμένεται να μεταφερθούν απευθείας στον νέο οργανισμό από το 2025.

Η στελέχωση του νέου οργανισμού θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο προσωπικό του υπουργείου Υγείας, ενώ οι ρυθμίσεις που προβλέπονται θα αλλάξουν τον ρόλο του υπουργείου, που θα επικεντρώνεται σε στρατηγικές αποφάσεις και συντονιστικό ρόλο.

Αν και το νέο σχέδιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαίνεται υποσχόμενο, η επιτυχής υλοποίησή του απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και αξιολόγηση.

Πηγή: ethnos.gr

Written by admin

Exit mobile version