Διατροφή που προστατεύει το εντερικό μας σύστημα από φλεγμονές

Η αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως είναι τα ψάρια και τα λαχανικά μέσα στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο από την ηλικία του 1 έτους και αντίστοιχα η μειωμένη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά αποδεικνύουν ότι προστατεύουν το έντερο από φλεγμονώδη νόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και για δείγμα είχε περισσότερα από 80.000 παιδιά.

Η παγκόσμια αύξηση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, δεν έχει σαφή εξήγηση. Ένας παράγοντας που την ενισχύει θεωρείται ότι είναι οι τροφές που επηρεάζουν τα βακτήρια στο έντερο και τη μικροχλωρίδα του οργάνου, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Προηγούμενη έρευνα εξέτασε τα διατροφικά πρότυπα και τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΝΦΕ) σε ενήλικες, αλλά η έρευνα για τη διατροφή των παιδιών και οι σύνδεσμοι με τα ΙΦΝΕ είναι σπάνιες. Ο στόχος της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, ήταν να αυξήσει τις γνώσεις σε αυτόν τον τομέα. Η τελική ανάλυση της μελέτης περιλαμβάνει διατροφικές πληροφορίες για 81.280 παιδιά 1 έτους στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις στους γονείς σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους σε ηλικία 12-18 και 30-36 μηνών. Μελετήθηκε και αξιολογήθηκε η ποιότητα της διατροφής τους. Ειδικότερα, ελέγχθηκε αν τα παιδιά κατανάλωναν πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια και αντίστοιχα, λιγότερο κρέας, γλυκαντικά και σνακ. Μελετήθηκαν επίσης οι προσλήψεις μεμονωμένων ομάδων τροφίμων.

Τα εν λόγω παιδιά παρακολουθούνταν μέχρι την ηλικία των 21 ετών (μέχρι το 2021). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 307 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, 131 με νόσο του Crohn, 97 με ελκώδη κολίτιδα και 79 με μη ταξινομημένη αντίστοιχη νόσο στο έντερο.

Η υψηλή πρόσληψη ψαριών στην ηλικία του 1 έτους, σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη, συσχετίστηκε με 54% χαμηλότερο κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας. Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών σε ηλικία 1 έτους συσχετίστηκε με συνολικό μειωμένο κίνδυνο ΙΦΝΕ. Η υψηλή πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη, σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη, συνοδεύτηκε από 42% αυξημένο κίνδυνο ΙΦΝΕ.

Καθώς η μελέτη διεξήχθη σε χώρες υψηλού εισοδήματος, δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευθούν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, λένε οι ερευνητές. Ούτε η αιτιότητα μπορεί να διαπιστωθεί, καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης.

Written by admin

Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τις φωτογραφίες: Η Αίθρα Λυκουρέζου μιλά για την ανακατεμένη αντίδραση στις φωτογραφίες του πατέρα της με νεαρή ηθοποιό

Μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τις μύγες με μία δωρεάν λύση στο σπίτι σας!