Άσπρισαν πρόωρα τα μαλλιά σας;: Τι σημαίνει για την υγεία σας και τι πρέπει να κάνετε

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Το γκριζάρισμα των μαλλιών έχει σχέση την ηλικία, καθώς και άλλοι παράγοντες. Οι πρώτες γκρίζες τρίχες συνήθως εμφανίζονται πριν την κρίση της μέσης ηλικίας, Αυτό συμβαίνει τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Και αν για τους άνδρες αποτελούν ένδειξη ωριμότητας και γοητείας, για τις γυναίκες δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό, διότι οι περισσότερες τις θεωρούν ένδειξη γήρανσης. Μάλιστα, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τις καλύψουν. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι το πολύ πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας.

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Ακολουθεί βίντεο, με τα προβλήματα υγείας συνδέεται το γκριζάρισμα των μαλλιών σε νεαρή ηλικία:

Η γήρανση και τα υπόλοιπα σημάδια
Η απώλεια της χρώσης των τριχών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια γήρανσης. Παρόλο που όπως αναφέρθηκε, το 50% των τριχών θα είναι άσπρες στο 50% των ανδρών στην ηλικία των 50 ετών, οι κυτταρικοί και μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν τη διαδικασία αυτή δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστοί.

Τι αναφέρουν οι έρευνες
Όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιώσει ότι η απώλεια της χρωστικής των τριχοθυλακίων οφείλεται στην αισθητή μείωση των ενεργών μελανοκυττάρων στους βολβούς των αναγενών τριχοθυλακίων. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι στα κερατινοκύτταρα των τριχών έχουν ενσωματωθεί λιγότερα μελανοσώματα. Επίσης, φαίνεται να διαταράσσεται η μεταφορά των μελανοσωμάτων. Αυτό, διότι τα κερατινοκύτταρα δεν περιέχουν κοκκία μελανίνης, παρά την εγγύτητά τους με τα μελανοκύτταρα που διαθέτουν αρκετά μελανοσώματα.

Αυτή η δυσλειτουργία στην αλληλεπίδραση μελανοκυττάρων/κερατινοκυττάρων αποδεικνύεται περαιτέρω από την ύπαρξη κατεστραμμένης μελανίνης στο βολβό και στο παρακείμενο χόριο. Αυτή η ανωμαλία οφείλεται είτε σε ελαττωματική μεταφορά μελανοσωμάτων προς τα κερατινοκύτταρα ή στην αδυναμία διατήρησης της μελανίνης λόγω εκφυλισμού των μελανοκυττάρων, που καταλήγει στο να μην παραμένουν μελανογενετικά ενεργά μελανοκύτταρα στο βολβό. Χαρακτηριστικά, οι γκρίζες τρίχες έχουν μειωμένη dopa-αντίδραση (δείκτης δραστηριότητας τυροσινάσης), ενώ στους λευκούς βολβούς η dopa-αντίδραση είναι αρνητική.

Παρόλο, όμως, που φαίνεται τελικά να υπάρχει εξάντληση ή και δυσλειτουργία των μελανοσωμάτων και των βλαστικών κυττάρων τους (melanocyte stem cells), δε φαίνεται να είναι αυτό το ουσιαστικό αίτιο της απώλειας χρώσης των τριχών. Αντίθετα, μάλιστα, το βασικό αίτιο απώλειας χρώσης των τριχών φαίνεται να σχετίζεται με τους μηχανισμούς τριχοθυλακιακής ανάπτυξης και τις αλλαγές στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου, όπως έχει αναφερθεί από παλαιότερες δημοσιεύσεις.

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Αισθάνομαι Δούκισσα Νομικού» … το σχόλιo του μοντέλου για την παρουσία του στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!»!

Έφη Σαρρή: Το επεισόδιο που μας συγκίνησε … Παραδίδει μάθημα ανθρωπιάς – video