Από το φυσικό χώρο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων στην καινοτομία – Καλές πρακτικές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία

Από το φυσικό χώρο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων στην καινοτομία – Καλές πρακτικές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία

«Όταν έφτιαξα την πρώτη μου εταιρεία, ο κόσμος με ρωτούσε “πώς σκέφτηκες αυτή την ιδέα;”. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτή είναι η λάθος ερώτηση. Δεν είναι τόσο σημαντικό πώς σκέφτηκε κάποιος μια ιδέα, με την λογική ότι για έναν παντρεμένο, δεν είναι τόσο σημαντικό πού γνώρισε τη σύντροφό του αλλά το πώς έκαναν και οι δύο τον γάμο τους να πετύχει. Συνεπώς, το σωστό ερώτημα είναι “πώς πήρες την ιδέα και την έκανες όχι μόνο δική σου αλλά και όσων έρχονται να συνεργαστούν μαζί σου ως επενδυτές, ως συνεργάτες, ως προμηθευτές, ως καταναλωτές”». Με τα λόγια αυτά ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Καινοτομίας Cambridge Innovation Center στη Βοστώνη, Στας Γκέισαν (Stas Gayshan) παρουσίασε τη διαδικασία με την οποία κινητοποιείται η καινοτομία, μιλώντας στο υβριδικό συνέδριο με τίτλο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD) που διοργανώνει σήμερα και αύριο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία του φυσικού χώρου μέσα στον οποίο γίνονται αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς που κινητοποιούνται στο ίδιο ταξίδι της καινοτομίας. «Στο Cambridge Innovation Center έχουμε υπέροχες κουζίνες και ανοιχτούς χώρους. Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου η αλληλεπίδραση δεν κατευθύνεται εξειδικευμένα σε κάποια κατεύθυνση. Αν ένας μηχανικός, ένας επενδυτής και ένας διευθύνων σύμβουλος μπαίνουν σε μια κουζίνα και κάθονται για δέκα λεπτά σε ένα τραπέζι και σκέφτονται μια ιδέα, είναι προφανές ότι μια τέτοια κουζίνα είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για να συχνάζει κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση, ώστε οι άνθρωποι να εμπλέκονται σε αυτήν και έτσι να αρχίζει «το ταξίδι της επιχειρηματικότητας, από έναν πολύ τρελό άνθρωπο, που έχει μια ιδέα και μετά εμπλέκει άλλους ανθρώπους στην υλοποίηση αυτής της ιδέας και την επέκταση της εφαρμογής της ή του προϊόντος σε ευρεία κλίμακα».

 

Τι συμβαίνει στο κεντρικό κτίριο του Κέντρου Καινοτομίας στο ‘Αιντχοβεν;

Στην ίδια λογική, ο διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων στο οικοσύστημα καινοτομίας High Tech Campus στο Αιντχόβεν της Ολλανδίας, Σέες ‘Αντμιρααλ (Cees Admiraal), επισήμανε ότι στο κέντρο ακριβώς του οικοσυστήματος όπου βρίσκονται 235 εταιρείες και ινστιτούτα και 12.000 επαγγελματίες, υπάρχει ένα κτίριο που λειτουργεί ως χώρος κοινωνικών δραστηριοτήτων. Φιλοξενεί συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, αθλητικά κέντρα, κέντρο παροχής συμβουλών διατροφής, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστική εταιρεία, κομμωτήριο, τράπεζα και ΑΤΜ για bitcoin.

«Αυτός ο χώρος κοινωνικών δραστηριοτήτων κινητοποιεί τις συναντήσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, για έναν καφέ στην καφετέρια ή μια συνάντηση στο συνεδριακό κέντρο. Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα να κινητοποιήσεις τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το High Tech Campus στο Αιντχόβεν θεωρείται το πιο έξυπνο τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη, καταγράφει την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία εδώ και πολλά χρόνια και από τη αρχή της δημιουργίας του από την εταιρεία Philips ως σήμερα επέκτεινε τις δραστηριότητές του από την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, στο λογισμικό και τις δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης.

 

Καινοτομία σε μια περιοχή με ναυτική βιομηχανική ιστορία

Το παράδειγμα της καινοτομίας σε μια περιοχή με μακρά ναυτική βιομηχανική ιστορία παρουσίασε στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD) ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Deloitte στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, Σόρζ Μπερνς (Sjors Berns). Όπως είπε, η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη επιχειρηματικών περιπτώσεων, τις εταιρικές σχέσεις, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη συστημάτων καινοτομίας και την ανάπτυξη ακινήτων ενώ η περιοχή μετατρέπεται σε κατασκευαστικό κέντρο σε ένα επιχειρηματικό κλίμα που ενθαρρύνει τη συνεργασία. Εκεί, τo 75% των κατοίκων της περιοχής έχουν ανώτατο επαγγελματικό ή πανεπιστημιακό πτυχίο, το 93% μιλάει την αγγλική γλώσσα ενώ ένα πολύ αναπτυγμένο σύστημα μεταφορών συνδέει τον τόπο με άλλα επιχειρηματικά κέντρα σε γειτονικές χώρες.

 

Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει κέντρο καινοτομίας;

Στο ερώτημα «πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει κέντρο καινοτομίας», ο Σόρζ Μπερνς απάντησε χαρακτηριστικά: «Πείτε την ιστορία σας, δείξτε στον κόσμο τι μπορεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη» ενώ η απάντηση του Στας Γκέισαν ήταν: «Κάντε το οικοσύστημα εύκολο στο να μπει κανείς και δύσκολο να φύγει» λέγοντας με νόημα: «Θα ήθελα να μπορώ να βάλω την εταιρεία μου σε αυτό εύκολα και να είναι τόσο υπέροχα να είμαι εδώ που να μην θέλω να φύγω». Τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πρότεινε ως πρόσφορο έδαφος καινοτομίας ο Σέες ‘Αντμιρααλ υπογραμμίζοντας ότι οι μηχανικοί του κλάδου μπορούν να κάνουν εύκολα επαφές στο αντικείμενο αυτό σε διεθνή βάση.

 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι Media Partner του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues». Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.xamos.gr/tftd21

Π.Γιούλτση

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης »

survivor

Survivor spoiler 02/06: Η κόντρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο με οικογένειακαι Αμίγκος video

ioanna-maleskou:-i-nea-chronia,-o-skai-kai-i-ekpompi-pou-tha-ithele

Showbiz: Η Ιωάννα Μαλέσκου αποκάλυψε αν θα συνεχίσει τη νέα σεζόν στον ΣΚΑΙ