Αιχμές εναντίον Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά από Πάνο Ρήγα

Αρνητική κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το πρόσφατο άρθρο του, περί των ελληνοτουρκικών που δεν απέκλειε νέα Ίμια, άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ενώ έκανε εκτενεί αναφορά για τη τουρκική προκλητικότητα.

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό ο κ. Ρήγας, τον κατηγόρησε ότι με «το συγκεκριμένο άρθρο αφήνει τα περιθώρια να αμφισβητήσει κάποιος το δίκαιο που είναι με τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνθήκες» και επισήμανε τα εξής: «Επειδή ο κ. Σημίτης έχει σοβαρές ευθύνες τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ή, τουλάχιστον, όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις, να αναλογίζεται τα πεπραγμένα της δικής του περιόδου και πόσο επώδυνα ήταν για τη χώρα μας».

Όοσν αφορά τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε την επιθυμία ότι θέλει να πιστεύει «ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραπέρα προκλητικές ενέργειες», αλλά διευκρίνισε ότι «σε κάθε περίπτωση όμως είναι αυτονόητο πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί στο ακέραιο τα εθνικά της συμφέροντα».

«Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει μήνυμα στην Τουρκία, πιέζοντας την να σταματήσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες, έχει και αυτό το στοιχείο τη σημασία του», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει για την ανάγκη επαφών στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

«Πρόσφατα ήρθε τουρκική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και έγιναν συζητήσεις, οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και στην Τουρκία, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή των όποιων εστιών έντασης είναι πιθανόν να δημιουργηθούν σε όποιες περιπτώσεις διεξαγωγής στρατιωτικών δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

«Να είναι σίγουρος όλος ο ελληνικός λαός ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένη και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Η Τουρκία αμφισβητεί αλά καρτ τις Διεθνείς Συνθήκες και το Δίκαιο της θάλασσας και αυτό δεν είναι μυστικό, το γνωρίζει πολύ καλά ο διεθνής παράγοντας. Η ΕΕ είναι σε πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν και είναι δεδομένη η στάση που έχει τηρήσει», κατέληξε, μεταξύ άλλων.

Written by stelios

Η νόσος «δολοφόνος» που απειλεί 14 εκατομμύρια Ευρωπαίους

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη πυρκαγιών στο Δ. Χερσονήσου