Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει ζήτημα διορισμού μετακλητών υπαλλήλων

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA τόνισε:

  • Για τις θέσεις της ΝΔ για τα εργασιακά:

Στον κύριο Μητσοτάκη, σε συζήτηση που είχε σε περιοδεία του, ετέθη ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα από πλευρά εργοδοτών, ότι θέλουν επταήμερη εργασία και να σταματήσει αυτή η “ιστορία” με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Και ο κύριος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ότι ως οδοστρωτήρας θα σαρώσω όλα τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Θυμάστε πριν καιρό που είχε κάνει την τοποθέτηση περί επταημέρου και τα στελέχη της ΝΔ προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν καταλάβαμε καλά ή ότι διαστρεβλώνουμε. Δεν είναι έτσι, βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός τους, μία αντίληψη που λέει ότι πρέπει στην πραγματικότητα να αφαιρέσω τα βασικά εργατικά δικαιώματα, να αφαιρέσω τους κανόνες προστασίας της εργασίας, προκειμένου να πετύχω μία περισσότερο αναπτυξιακή δυναμική.

Το ερώτημα όμως δεν είναι μόνο εργασιακό, γιατί όταν ο άλλος λέει θα σαρώσω ως οδοστρωτήρας τα εμπόδια και το ζήτημα που του έχουν θέσει είναι οι έλεγχοι που κάνει το Σ.ΕΠ.Ε. για να διασφαλίσει τους βασικούς κανόνες προστασίας της εργασίας, το ερώτημα δεν είναι μόνο εργασιακό και δικαιωμάτων, είναι ζήτημα και το τι επιχειρηματικότητα θέλουμε τελικά. Δηλαδή, θέλουμε μία επιχειρηματικότητα η οποία να βασίζεται στη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στη βάση της παραβατικότητας, στη βάση της παρανομίας;

Από την πλευρά μας έχουμε μία πολύ σαφή τοποθέτηση και λέμε ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, η αύξηση των μισθών τους, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης, είναι κομβικοί παράγοντες και για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και για να έχουμε  μία αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία, η οποία όμως να είναι δίκαιη, δηλαδή να αφορά τους πάντες.

Από την πλευρά της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά είναι πάρα πολύ σαφής και η στάση που κράτησε όσο ήταν κυβέρνηση και η στάση που κράτησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν έχει ψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που εισηγηθήκαμε στη Βουλή αυτά τα τέσσερα χρόνια. Επομένως, δεν είναι ζήτημα ότι εγώ αδικώ το φιλεργατικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη είναι ζήτημα καθαρής πολιτικής γραμμής.

Δεν είναι ζήτημα “πλάτης” στους επιχειρηματίες, είναι ζήτημα του αν επικροτούμε μία ενίσχυση της κερδοφορίας στη βάση της παραβατικότητας και αν θεωρούμε ότι η συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων είναι παράγοντας ο οποίος μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το δόγμα αυτό εφάρμοσε η ΝΔ όσο ήταν κυβέρνηση, μείωσε τον κατώτατο μισθό, δημιούργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, οι νέοι είχαν 510 ευρώ μισθό με βάση νόμο της ΝΔ, κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο ήταν στην κυβέρνηση και δεν ψήφισε καμία από τις διατάξεις που εισηγήθηκα ως Υπουργός Εργασίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, κυρίως αφορούσαν την αδήλωτη, την υποδηλωμένη, την απλήρωτη εργασία. Επομένως δεν είναι ζήτημα παρεξηγήσεων, είναι ζήτημα πολιτικής θέσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων στην εθνική έννομη τάξη, ήταν η ΝΔ η οποία κατάργησε την επεκτασιμότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό ενώ η ΝΔ ως κυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέσα σε μία νύχτα, και έφερε τον κατώτατο μισθό κάτω από τον μέσο μισθό που έδινε η αγορά για μερική απασχόληση. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτά δεν είναι θεωρία είναι καθαρή πράξη.

  •  Για την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Έχει ανοίξει ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο προσπαθεί να στοιβάξει σε μία έννοια εξυπηρετήσεων μία σειρά από διοικητικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά το βασικό θέμα που αφορούσε τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, εκεί εξ αρχής διευκρινίσαμε όλο το νομικό πλαίσιο, μιλάμε για δημοσίους υπαλλήλους όχι για προσλήψεις, δεν μιλάμε για διορισμούς αλλά για υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονταν στη Βουλή και μπήκαν στη διαδικασία της κινητικότητας, όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Ήταν ένα θέμα το οποίο αν δεν κάνω λάθος το έθεσε πρώτος ο κ. Τραγάκης τον Αύγουστο του 2018, η Βουλή στην ολομέλειά της και με ευρεία συναίνεση αποφάσισε ότι και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να εντάσσονται κανονικά στον νόμο της κινητικότητας. Άλλαξε ο κανονισμός της βουλής, με συναίνεση νομίζω όλων των κομμάτων, περίπου τον Φεβρουάριο, και προχωρούσαν κανονικά οι διαδικασίες των μετατάξεων, άρα ήταν μία σύννομη διαδικασία.

Δεν υπάρχει ζήτημα διορισμού μετακλητών υπαλλήλων, μιλάμε καθαρά για περιπτώσεις μετατάξεων αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων. Διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ακριβώς επειδή ολοκληρώνονταν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονταν κοντά σε αυτή την περίοδο, την προεκλογική, δημιουργήθηκε μία πολύ μεγάλη φιλολογία, και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έλεγε ότι αυτά είναι κάποιου τύπου εξυπηρετήσεις, δεν θέλαμε να δώσουμε περαιτέρω τροφή σε αυτό το ζήτημα και ανεστάλησαν οι διαδικασίες.

  • Για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων  

Εδώ γίνεται μία πολύ μεγάλη σπέκουλα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρώτον, σε ότι αφορά τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού του Δημοσίου, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί κατά περίπου 10.000 άτομα. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το επίπεδο των μισθών, o ΣΥΡΙΖΑ ξεπάγωσε μισθολογικές ωριμάνσεις των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες είχαν παγώσει, αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι αρνητικό, τουλάχιστον για εμάς που ενδιαφερόμαστε για την άσκηση μίας ορθής πολιτικής και διακυβέρνησης από το κράτος. Και νομίζω ότι κανείς δεν θα πει σήμερα ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, κατά κανόνα κοντά στα 1.000 ευρώ, είναι υψηλοί.

  • Για τις κατηγορίες της ΝΔ περί αύξησης των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που κάναμε είναι ότι θέλαμε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο ποιοι είναι οι μετακλητοί στον δημόσιο τομέα. Επί της διακυβέρνησης της ΝΔ ως μετακλητοί καταγράφονταν μόνο πολύ συγκεκριμένοι συνεργάτες και αποκλείονταν από τον κατάλογο ειδικοί συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι και υπήρχαν τέτοιες στρατιές ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών στα υπουργεία, οι οποίοι δεν καταγράφονταν. Εμείς είπαμε διαφάνεια παντού και πλέον με νόμο καταγράφονται και εμφανίζονται στη διαύγεια ως μετακλητοί όλο το προσωπικό, είτε είναι ειδικοί σύμβουλοι, είτε είναι ειδικοί συνεργάτες είτε είναι διευθυντές, όλο το προσωπικό θα πρέπει να καταγράφεται για να είναι εμφανές. Επομένως, δεν νομίζω ότι η διαφάνεια την οποία επιδιώξαμε είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι προς κατηγορία.

  • Για την υπόθεση ΝOVARTIS

Είναι πρόδηλη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης η τοποθέτηση της ΝΔ ότι εδώ δεν υπάρχει σκάνδαλο, δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου και υπάρχει απλώς καπνός. Αυτά τα ζητήματα θα τα κρίνει η δικαιοσύνη. Εδώ υπάρχει μία υπόθεση η οποία φαίνεται πως έχει κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δισεκατομμύρια, εγώ δεν θα τοποθετηθώ θα αποφασίσει η δικαιοσύνη γι’ αυτό. Η Βουλή παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

  • Για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας το συνηθίζει να κάνει κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν και έναν πολιτικό χαρακτήρα. Από την πλευρά μου να σας πω τα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση όπως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, που έχει υπεραπόδοση και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους απολύτως, έτσι και φέτος προέβλεψε ότι θα υπάρξει απόλυτη επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ και ότι υπάρχει και ένα περιθώριο, ένας δημοσιονομικός χώρος ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Με αυτή την έννοια προχώρησε σε μία σειρά από μέτρα τα οποία νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως είναι θετικά μέτρα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι τα νούμερα θα επιβεβαιωθούν, όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρονιές.

  • Για την ασφάλεια για την κοινωνία

Η ασφάλεια αναφέρθηκε με πάρα πολύ σαφή τρόπο και είναι στους τίτλους του προγράμματός μας, απλώς είναι μία ασφάλεια που η ΝΔ δεν θέλει να την προσεγγίζει, και ονομάζεται ασφάλεια για την κοινωνία. Αφορά το σύνολο του κοινωνικού κράτους, το να έχουμε, δηλαδή, ένα κράτος με καλές υπηρεσίες παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και όχι μία διαρκή συρρίκνωση αυτού του τομέα και μία διαρκή περικοπή επιδομάτων, όπως φαίνεται ότι ενσωματώνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Η δική μας πολιτική έχει στοχευμένες μειώσεις φορολογίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και ένα πολύ σημαντικό σκέλος κοινωνικών δαπανών, δηλαδή το να έχουμε υψηλές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης.

 

Written by stelios

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα ψηφοδέλτια σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη (ονόματα)

Τσίπρας: 8.700 θέσεις θα μείνουν κενές με το 1 προς 5 του Μητσοτάκη