6 συμβουλές για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, πρακτικής εκπαίδευσης ή μαθητείας

Χamos

Οι θέσεις εργασίας μικρής διάρκειας που συνδυάζουν την απασχόληση και την κατάρτιση στον χώρο εργασίας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την είσοδο στον κόσμο της εργασίας. Μια επιτυχημένη πρακτική άσκηση, πρακτική εκπαίδευση ή μαθητεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εύρεση της θέσης εργασίας που επιθυμείτε. Εδώ, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές σας.

Μην φοβάστε να κάνετε λάθη

Ως ασκούμενος ή μαθητευόμενος, εργάζεστε για να μάθετε. Οι συνάδελφοί σας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτετε απαραιτήτως τόσο μεγάλη εμπειρία όσο εκείνοι και δεν περιμένουν από εσάς να εκτελέσετε όλα τα καθήκοντα τέλεια την πρώτη φορά. Αναλάβετε πρωτοβουλίες και καθήκοντα πέραν αυτών που έχετε ήδη ασκήσει και γνωρίζετε. Έχει περισσότερο νόημα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες και να μάθετε από τα λάθη σας παρά να διστάζετε να αναλάβετε καθήκοντα από φόβο μήπως αποτύχετε.

Προσαρμοστείτε στην εργασιακή νοοτροπία της εταιρείας

Να παρατηρείτε τη συμπεριφορά των συναδέλφων σας και να προσαρμόζετε ανάλογα τη δική σας. Τι φοράνε; Πώς συνεργάζονται; Για ποια θέματα μιλούν στο γραφείο και ποια θέματα αποφεύγουν; Μην ξεχνάτε, όμως, ότι πολλοί συνάδελφοι εργάζονται στην εταιρεία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εσάς ή μπορεί να εργάζονται με διαφορετική σύμβαση εργασίας. Έτσι, παρόλο που ο διευθυντής σας μπορεί να φεύγει νωρίς κάθε μέρα από το γραφείο, δεν σημαίνει ότι και εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο!

Αξιοποιήστε τις ευκαιρίες κατάρτισης και επιμόρφωσης

Αν σας παρέχονται ευκαιρίες κατάρτισης και επιμόρφωσης, επωφεληθείτε από αυτές! Πολλές εταιρείες καλύπτουν τις δαπάνες κατάρτισης των υπαλλήλων τους, ώστε να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους σε τομείς σχετικούς με τα καθήκοντά τους. Η κατάρτιση δεν σας βοηθάει μόνο να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας καλύτερα. Επιπλέον, το βιογραφικό σημείωμά σας θα γίνει ελκυστικότερο και θα αναπτύξετε τις δεξιότητές σας για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία.

Δείξετε προθυμία να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα

Αν έχετε τη δυνατότητα, ρωτήστε τους συναδέλφους σας εάν χρειάζονται βοήθεια. Οι ασκούμενοι που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τόσο τα μικρά «άχαρα» καθήκοντα όσο και τις μεγαλύτερες πιο ενδιαφέρουσες εργασίες είναι πολύτιμοι και είναι πιθανότερο να λάβουν μόνιμη θέση. Αν σας πουν ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετα καθήκοντα για να αναλάβετε, μην μείνετε άπραγοι. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι γενικότερα. Έχετε ιδέες που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχείρηση; Ίσως θα μπορούσατε να συντάξετε ένα υπόδειγμα που θα συμβάλει στον εξορθολογισμό μιας διαδικασίας ή να δημιουργήσετε ένα φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για νέους υπαλλήλους. Αποδεικνύοντας ότι έχετε κίνητρα και δημιουργικότητα και ότι επενδύετε πραγματικά στην επιτυχία της εταιρείας θα ενισχύσετε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας σε εσάς και τις ικανότητές σας.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Εάν είστε νέοι στον κόσμο της εργασίας, μπορεί να σας προβληματίζουν ερωτήσεις όπως «Τι πιστεύουν οι νέοι μου συνάδελφοι για μένα;», «Έκανα αυτό σωστά;» ή «Τι εννοούσε ο__ στο ηλεκτρονικό μήνυμα;». Να θυμάστε ότι όλοι πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα και ακριβώς επειδή ενδέχεται να υπάρχουν συγκρούσεις όσον αφορά τις προθεσμίες, τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις, οι συγκρούσεις αυτές δεν είναι (τις περισσότερες φορές) προσωπικές και δεν εκφράζουν τις απόψεις του συναδέλφου για εσάς προσωπικά.

Δεν χρειάζεται να διαρκέσει για πάντα

Κατά την πρακτική άσκηση, την πρακτική εκπαίδευση ή τη μαθητεία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο τομέας ή η εταιρεία στην οποία εργάζεστε δεν σας ταιριάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάσατε τον χρόνο σας, διότι το να διαπιστώσετε εάν μια θέση εργασίας είναι ακατάλληλη για σας είναι εξίσου σημαντικό με το να βρείτε την κατάλληλη θέση. Θα έχετε αποκτήσει πολλές μεταβιβάσιμες δεξιότητες και πείρα που πιθανότατα θα σας βοηθήσουν να βρείτε την κατάλληλη θέση εργασίας στο μέλλον.

survivor spoiler

Survivor spoiler 18/4: Ποιος νικάει σήμερα στο έπαθλο φαγητού

Χamos

Ν. Δένδιας: Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία κάτω από το χαλί