4 τεχνολογικές καινοτομίες που θα φέρουν τα πάνω κάτω το 2023

Οι λάτρεις της τεχνολογίας αποχαιρέτισαν τη χρονιά που μας πέρασε με μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Μετά από αμέτρητα σκαμπανεβάσματα και μια παρατεταμένη πτωτική πορεία, το 2022 έκλεισε με τεράστιες απώλειες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων υπερθεματίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τυφλά οτιδήποτε καινοτόμο κυκλοφορεί.

Αλλά μην απελπίζεστε! Η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να τραβήξει χειρόφρενο. Οι νέες εξελίξεις μάς έχουν κιόλας φτάσει.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα δούμε ποιες είναι οι τεχνολογίες, ολοκαίνουργιες και μη, που μπαίνουν καλπάζοντας στο 2023 και προσδοκούν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Η ενέργεια που θα σώσει τον πλανήτη

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 κυκλοφόρησε μια είδηση που συντάραξε και προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: Οι επιστήμονες του National Ignition Facility στο Lawrence Livermore National της Καλιφόρνια κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να δημιουργήσουν μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης με καθαρό ενεργειακό κέρδος.

Η πυρηνική σύντηξη λαμβάνει χώρα όταν δύο πυρήνες ελαφρών στοιχείων συνδέονται για να σχηματίσουν έναν βαρύ πυρήνα. Είναι η ίδια αρχή που διέπει τη λειτουργία των άστρων, όπως είναι ο Ήλιος μας. Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά:

Παράγει ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα και μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίουΣηματοδοτεί την ανεξαρτητοποίηση των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα με βάση των άνθρακαΑπαιτεί υδρογόνο που είναι το στοιχείο που βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο στον σύμπαν

Πέρα του ότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας προς την ανεξάντλητη ενέργεια, πρόκειται και για ένα νέο όπλο στα χέρια των επιστημόνων που έχουν ριχτεί στη μάχη για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Ο Γιάννης Βεντίκος, επικεφαλής του τμήματος Μηχανολογίας στο University College London, χαρακτήρισε την πυρηνική σύντηξη ως την «αποστρατιωτικοποίηση της πυρηνικής ενέργειας.»

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες προτού η πυρηνική σύντηξη μπορέσει να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό διότι για να παραχθούν οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην κλίμακα που θα απαιτείται ώστε η συμβολή της πυρηνικής σύντηξης να είναι ουσιαστική απαιτούνται πολλά πειράματα, χρόνος και χρήμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει στην καθημερινότητα

Οι μέρες που η πλειονότητα των ανθρώπων αντιλαμβανόταν την τεχνητή νοημοσύνη ως μια δυστοπία στην οποία τα προγράμματα υπολογιστών αποκτούν συνείδηση, προσωπικότητα και δική τους βούληση και κατακτούν την ανθρωπότητα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πολλοί από εμάς έχουν ήδη αλληλεπιδράσει με μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης στην εξυπηρέτηση πελατών, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ανάλυση δεδομένων αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεως.

Το 2023 είναι η χρονιά που υπόσχεται να μας πάει ένα βήμα παραπέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μακριά οι μέρες που η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθάει στην πρόβλεψη φυσικών καταστροφών, ενώ διαδραστικές μηχανές αναζήτησης, όπως το ChatGPT, αναμένεται να φέρουν την επανάσταση στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Σε έναν τέτοιο κόσμο είναι αναμενόμενο τα ρομπότ να έχουν την τιμητική τους. Η εταιρεία DoNotPay κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ-δικηγόρο, το οποίο τον Φεβρουάριο καλείται να υπερασπιστεί τον πελάτη του και να αντιδικήσει μέσα σε μια δικαστική αίθουσα με τους ανθρώπους-συναδέλφους του. Αν αυτό δεν είναι μια ιστορική πρωτιά για το 2023, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.

Ίντερνετ παντού και πάντα

Αν και η πρόσβαση στο διαδίκτυο θεωρείται κάτι δεδομένο για τους πολίτες των ανεπτυγμένων κοινωνιών, που εργάζονται, διασκεδάζουν και ψωνίζουν online, υπάρχουν ακόμα περιοχές στο πλανήτη με κακή ή μηδενική κάλυψη όπου είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς την αγαπημένη του σειρά, να παίξει online παιχνίδια καζίνο ή να ενημερωθεί για την επικαιρότητα.

Στην αργκώ των ειδικών, οι περιοχές αυτές ονομάζονται notspots και, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους, το 2023 είναι η χρονιά που θα εξαφανίσει δια παντός τα notspots από τον χάρτη της ανθρωπότητας.

Μετά τις πρόσφατες προσπάθειες της Airbus και του Zephyr να προσφέρει καλής ποιότητας και με χαμηλό κόστος πρόσβαση στο ίντερνετ σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη που στερούνται κατάλληλων υποδομών, στον χορό μπαίνει η AST SpaceMobile, εταιρεία ανταγωνιστική προς τη Starlink του Έλον Μασκ.

Γιάννης Πουλόπουλος: Έφυγε με λυγμούς μετά τα ουρλιαχτά μιας μάνας που αναζητά την κόρη της στα Τέμπη (VIDEO)

Ράνια Τζίμα: Με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά της για την τραγωδία (VIDEO)