Η βιταμίνη που καταπολεμά κατάθλιψη, κούραση, κόπωση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.
Φιλανδοί επιστήμονες μελέτησαν 115 πάσχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Giatros-inHealthΗ βιταμίνη που καταπολεμά κατάθλιψη, κούραση, κόπωση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
Η βιταμίνη που καταπολεμά κατάθλιψη, κούραση, κόπωση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Φιλανδοί επιστήμονες μελέτησαν 115 πάσχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Οι ερευνητές καταμέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης B12 στο αίμα των ασθενών σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με διαφορά έξι μηνών.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ανταποκρίθηκαν πληρέστερα στη θεραπεία, διέθεταν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της περιόδου μελέτης.

Τα ευρήματα εξακολουθούσαν να ισχύουν και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης B12 αποδίδεται στη συμβολή της στην παρασκευή των ουσιών με την ονομασία «μονοαμίνες», η έλλειψη των οποίων από το κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται ότι συνδέεται με την πρόκληση κατάθλιψης.

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία σχετίζεται με τη συγκέντρωση της ουσίας ομοκυστεΐνης, εξαιτίας της απουσίας βιταμίνης Β12.

Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει ότι πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία όταν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών Β1, Β2 και Β6.

Η βιταμίνη Β12 είναι αλλιώς γνωστή ως η βιταμίνη της ενέργειας, γιατί βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή των κυττάρων του αίματος και στο σχηματισμό των νεύρων. Είναι σημαντική για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Χωρίς αυτή τη βιταμίνη ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί κανονικά.

Επειδή η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτιμάται ότι περίπου το 15% των ανθρώπων δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα Β12. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως οι χορτοφάγοι, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή άλλες ασθένειες που έχουν να κάνουν με την πέψη, ή ενήλικες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 συχνά περιλαμβάνουν σωματική κόπωση, αναιμία, ταχυπαλμία, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα των άκρων, απώλεια της όρεξης, ναυτία, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Οι χορτοφάγοι, όπως αναφέραμε, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έτσι, αν η διατροφή κάποιου περιλαμβάνει κατά βάση φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, η σόγια, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης Β12, για αυτό και πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με βιταμίνη Β12 ή τουλάχιστον να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη Β12, όπως τα σιτηρά. Γενικά, πηγές της βιταμίνης Β12 είναι το κρέας και τα ψάρια. Το βοδινό συκώτι (και γενικά το βοδινό κρέας), η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο σολομός και τα οστρακοειδή είναι τροφές πλούσιες σε Β12.

Τι είναι η Βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.

Ιδιότητες – που βοηθάει;

Συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας στο σώμα
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
Συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης
Συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
Συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
Είναι σημαντική και για τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.
Σε ποιές τροφές υπάρχει;

Τροφές πλούσιες σε αυτή είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα θαλασσινά και η σόγια.

Έλλειψη: τι προκαλεί;

Η έλλειψη της B12 προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα, μακροκυτταρική και μεγαλοβλαστική αναιμία και είναι συχνή στους χορτοφάγους και στους ηλικιωμένους.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ)

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για βιταμίνη Β12 είναι τα 2.4 μg. Η υπερδοσολογία προκαλεί ερεθισμούς του δέρματος, έξαρση ακμής και διάρροια.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες

Η έλλειψη της B12 ελέγχεται με αιματολογικό έλεγχο, και η χορήγησή της σε θεραπευτικές δόσεις θα πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.

Η λήψη της κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι ασφαλής με ιατρική παρακολούθηση. Το αλκοόλ, τα αντιβιοτικά, τα αντιμικροβιακά, και τα αντισυλληπτικά μειώνουν τα επίπεδα της στον οργανισμό. Επίσης, υψηλές δόσεις βιταμίνης C και φολικού οξέος μείωνουν την απορρόφηση της.

βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη. Υπάρχει σα σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων.
πηγή https://www.giatros-in.gr/

Κατέρρευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος για την Παναγάκου: «Σε σκέφτομαι όλες αυτές τις μέρες»

Χρήστος Δάντης: Νέο βίντεο από το σοκαριστικό ατύχημα